Oko ekonomije: Železara u zelenom

U smederevskoj železari počinje gradnja novog ekološkog pogona.

U jeku priče o evropskim kvotama na izvoz čelika, koje je pogodilo i smederevsku železaru, kineski vlasnik HBIS odlučio je da nastavi sa prvobitnim planom poslovanja i uloži 80 miliona dolara u novo postrojenje - pogon aglomeracije. Reč je o investiciji vrednoj 80 miliona dolara. Pored toga, kako RTS saznaje, kineski vlasnik će u zaštitu životne sredine i podizanje energetske efikasnosti Železare investirati i dodatnih 40 miliona dolara. Kineski vlasnik do sada je u Železaru investirao 150 miliona evra.

Gradnja nove linije za aglomeraciju, je najznačajniji projekat. Reč je o ekološkom postrojenje koje gotovo eliminiše štetne gasove, a povećava efikasnosti i produktivnosti rada čeličane.

Šta znači nova investicija najvećeg izvoznika u Srbiji i da li će Brisel da uvede nove kvote na uvoz čelika kako bi sprečio prodor kineskih kompanija na svoje tržište, tema je Oka ekonomije.

Gosti su: urednica Balkan Magazina Jelica Putniković i Uroš Delević, naučni saradnik u britanskom Institutu za međunarodno poslovanje „Džon Daning".

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar