Srbija na vezi

Manifestacija Dani evropske baštine, koja se svake godine u septembru održava u zemljama Evrope pa i u Srbiji, ima za cilj da kulturno nasleđe prikaže, na njega podseti i sa njim upozna domaću i međunarodnu javnost. Srbija je, zahvaljujući svom položaju na raskrsnici puteva mnogih kultura, krcata arheološkim blagom.

Srpski i australijski arheolozi već nekoliko godina detaljno istražuju lokalitet Glac kraj Sremske Mitrovice, gde je otkrivena luksuzna kasnoantička građevina.


U naselju Svinjarica, u blizini Lebana, otkriveno je veliko arheološko nalazište koje potvrđuje da su ovde živeli ljudi još pre 8.000 godina.
Tim srpskih i autrijskih arheologa prošlog leta blizu Caričinog grada otkrio je lokalitet iz neolita.To su prva sistematska istraživanja praistorije leskovačke kotline i Puste reke i trajaće 4 godine. I u Zrenjaninu se nenadano otvorilo arheološko nalazište.


Pre nekoliko dana, tokom radova na rekonstrukciji toplovodne mreže u zrenjaninskoj Gradskoj bašti,  otkriveno je mnoštvo predmeta iz različitih epoha daleke prošlosti – starih I sedam hiljada godina.


Neolitska vinčanska kultura  jedan je od najpoznatijih arheoloških fenomena vezanih za teritoriju današnje Srbije.
U Narodnom muzeju  u Pančevu u toku je izložba „Forenzika drevnosti“ – 20 godina novih arheoloških istraživanja Vinče.


“Srbija vrvi od arheološkog blaga; ono nam je na dohvat ruke”, jedan je od zaključaka sa pre par dana održane Konferencije za novinare u Ministarstvu kulture, koja je za temu imala stanje arheoloških lokaliteta i perspektive zaštite.


Oko tri stotine do sada neizlaganih predmeta neprocenjive vrednosti iz crkvenih I manastirskih riznica, sačuvanih od zuba vremena I nasrtaja neumnika koji su želeli da ih oskrnave I zatru, prvi put će biti pred očima javnosti na izložbi u Muzeju SPC.
Naša ekipa je, ekskluzivno, dan pred sutrašnje otvaranje, imala priliku da vidi kako teku poslednje pripreme.

O zaštiti kulturnog nasleđa, pre svega arheološkog blaga, u emisiji “Srbija na vezi” govoriće Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture zadužena za zaštitu kulturnog nasleđa I dr Stefan Pop Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Urednici: Milena Vujović i Tatjana Adamović
Realizacija: Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar