Medijska mreža srpske dijaspore: Spona

Septembarsko izdanje emisije SPONA iz Beča, urednice Vere Marjanović, posvećeno je humanoj akciji naše dijaspore i organizacije “Samariterbund”, koja je, zajedno sa Gradom Bečom, selu Jabukovac donirala jedno kompletno opremljeno ambulantno vozilo.

O vezama Austrije sa Srbijom, kako političkim i privrednim, tako kulturnim i humanitarnim, govori gradonačelnik Beča, dr. Mihael Ludvig.

Organizacija "Samariterbund" je takođe angažovana na projektima u Srbiji, naročito u seoskim sredinama, sa ciljem da u domaćinstvima unapredi voćarstvo, preradu proizvoda i njihov plasman na tržište.

Inače, selo Jabukovac u opštini Negotin poznato je po veoma angažovanoj dijaspori iz Beča, koja godinama već ulaže vreme i novac u izgradnju infrastrukture, kao i u renoviranje postojećih i podizanje novih objekata za obrazovanje, sport i kulturu u svom rodnom kraju.

Još 2006. u Beču je na inicijativu poznatog advokata, dr. Radivoja Petrikića, osnovano Društvo prijatelja Jabukovca. U međuvremenu je udruženje preraslo u Fondaciju Jabukovac, a gospodin Petrikić sa svojim saradnicima i prijateljima uspeo je da realizuje ceo niz projekata koji izazivaju ponos i divljenje.

Jabukovčani iz Beča imaju još puno planova. Velika želja im je da njihovo rodno selo sačuva autentičnost, da ostane neoskrnavljena oaza zdrave prirode, a sa druge strane da se po uređenju i sadržajima ne razlikuje od sličnih naselja u zapadnoj Evropi, kako bi mu se i mlade generacije iz dijaspore rado vraćale.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

broj komentara 0 pošalji komentar