Kvadratura kruga: Krf, prvi deo - Stopama naših predaka

Na Krfu, srpskom ostrvu bola i nade, na kome su ispisane neke od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih stranica naše istorije, već šest godina za redom realizuje se projekat pod nazivom "Stopama naših predaka".

Taj projekat, u kome je do sada učestvovalo oko 300 dece, okuplja najbolje učenike iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Cilj tog projekta, koji organizuje časopis "Svetosavsko zvonce" uz blagoslov i podršku Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja je da se deca na licu mesta upoznaju sa tragičnom istorijom srpske vojske i naroda koja se pre jednog veka dešavala na Krfu.

Istovremeno, učesnici tog projekta imaju obavezu da tokom svog boravka ostave i svoj trag na Krfu, kao što su ga i naši preci ostavljali tokom svog boravka na ovom ostrvu. Do sada su ta deca uredila i obeležila sva spomen obeležja srpskoj vojsci na Krfu, a najznačajnije delo koje su ove godine ostavila je spomenik Gvozdenom puku, podignut i Kata Korijani, na mestu gde su 1916. godine sahranjivani pripadnici Gvozdenog puka i Moravske divizije.

Drugi deo emisije koji se emituje 28. oktobra oko 18 sati i 25 minuta, RTS 1, govori o tragovima koje je sprska vojska ostavila za vreme svog boravka na Krfu.

Autor Kvadrature kruga vam u toj emisiji otkriva i do sada nepoznate detalje o mnogim ljubavima koje su se rodilie na Krfu između Krfljanki i Srba tokom 1916 .godine. Iz jedne takve ljubavi srpskog vojnika i Grkinje Hondrojanis Haruli nastala je i pesma "Mi mou tihimonis matia mou", u prevodu "Ne ljuti se na me oko moje", koja je u izvođenju Georga Dalarasa postala evropski hit i jedna od najlepših balada na Balkanu.

U drugoj emisiji posvećenoj Krfu, Branko Stanković vam otkriva koliko su Grci sa ovog ostrva bili vezani za Srbe i šta su sve u proteklih 100 godina uradili za njih, u najtežim trenucima za srpski narod.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 04. nov 2017, 18:40)
Mira [neregistrovani]

Kvadratura kruga

Odlicna emisija koja uvek obradjuje zivotno vazne teme.Ova 2 emisije o Krfu treba deci u skoli da puste na casu istorije i svakako da ih vode na ekskurziju tamo ako ne skola onda roditelji obavezno.
Hvala puno izvanrednom novinaru i snimatelju !

(četvrtak, 26. okt 2017, 22:43)
Lazar [neregistrovani]

Sjajno

Prelepa emisija! Hvala vam sto promovisete prave vrednosti

(ponedeljak, 23. okt 2017, 20:16)
Duska [neregistrovani]

divna emisija

Svaki Srbin treba da ode na Krf i na ostrvo Vido.Mnogo je zalosno sto mnogo ljudi, a narocito djece ne zna za ovaj dio nase istorije, za ovu pricu, Trebalo bi da se vode ekskurzije srednjoskolaca na Krf, sto je nedavno pricao i apelovao gospodin Saramandic, kustos Srpske kuce na Krfu ,inace sjajan covjek...

Inace, stihove Plave grobnice najljepse recituje glumac Dragan Nikolic, ima na youtubu pa poslusajte...Svaki put se najezim

(ponedeljak, 23. okt 2017, 15:47)
anonymous [neregistrovani]

Odlična emisija

Potresna.lepa emisija ...bez trunke patetike...hvala RTS-u......

(nedelja, 22. okt 2017, 15:39)
Sloba [neregistrovani]

Veoma Lepo

Zaista hvala na ovako lepoj i edukativnoj reportazi!

Kvadratura kruga Kvadratura kruga

Autor:
Branko Stanković

U matematici, najveća zagonetka je kvadratura kruga. U životu, to je čovek. [ detaljnije ]