Edu global

Obrazovno-naučni magazin Edu global, koji priprema Redakcija ekološkog programa RTS, posvećen je aktuelnim temama, najvažnijim za opstanak života na planeti, a to nisu ni politika ni ekonomija već je reč o klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.

Kako stvari stoje, ipak je čovek krivac za klimatske promene i to je zvanično zaključak tima stručnjaka iz celog sveta. O rezultatima velikog istraživanja koje je obuhvatilo pregled i analizu temperaturnih podataka u poslednjih 2000 godina, govorićemo u Edu globalu. Saznaćete i kakava su pretnja klimatske promene za velike ski centre na Alpima gde je pod znakom pitanja bezbednost žičara. Danci su pred novim izazovom, klimatski neutralna poljoprivreda do 2050. godine. Kako veliki borci za očuvanje životne sredine Danci, planiraju da ostvare taj cilj saznaćete iz prve ruke, od poljoprivrednika koji "znaju" šta rade. Sa druge strane donosimo i vesti o topljenju glečera na Artiku. Ovoga puta saznali smo zašto se svet sprema da zabrani nekontrolisani izlov ribe u predelima oko Grenlanda u narednih 16 godina.

I mi u Srbiji iamo svoje, lokalne, "ekološke muke". Konačno je ozvaničen loš uticaj minihidroelektrana na životnu sredinu i to je tema o kojoj su govorili stručnjaci u našoj emisiji. U potrazi za novim saznanjima posetili smo i park prirode Ponjavica gde ekipa naučnika radi jedinstveno istraživanje o patuljastom somu. To nije sve... Saznali smo gde je poslednje utočište dve retke sove u Srbiji i šta bi moglo da ugrozi njihov opstanak.

Urednik emisije, Nataša Nešković

 

broj komentara 0 pošalji komentar