Vavilon

Ove godine se obeležava 30 godina od smrti Danila Kiša, a domaći pisci su u želji da se podvuče značaj pisca koji je ostavio veliki uticaj na ovim prostorima, napisali više knjiga koje čuvaju sećanje na njega. U novembarskom Vavilonu predstavljamo dva romana Razbrajalicu za "Andreasa Sama", Filipa Čolovića i "Moje", Srđana V. "Tešina".

U antologijskoj ediciji Srpske književne zadruge izašla je knjiga Izabranih pesama Tomislava Marinkovića iz koje ovaj naš poznati pesnik čita jednu svoju pesmu, dok će samu knjigu i Marinkovićev opus predstaviti pesnik i književni kritičar, Bojan Vasić.

Nagradu Dušan Jovanović dobila je ove godine prof. dr Dušica Potić za studiju nastalu iz njenog dokotrata, Poetika prikrivanja, folklorni obrasci u stvaralaštvu Stevana Raičkovića. Sama autorka nam za Vavilon otrkiva zašto je ovu knjigu žiri nazvao otkrivaalčkom i šta je u njoj otkriveno što do sada nije bilo poznato o našem velikom pesniku Raičkoviću.

Književna kritičarka i saradnica u Instiutu za književnost, Jelena Lalatović, po prvi put će se predstaviti u Vavilonu kritičkim priazom romana Filipa Grbića, Prelest.

U rubrici Muzičari - Pisci, autorka Lidija Nikolić će gledaocima predstaviti knjigu posvećenu Margiti Stefanović Magi, Milanu Mladenoviću i grupi Ekatarina Velika, pod nazivom Sav moj bol. Mihajlo Pantić, jedan od autora koji su pisali inspirisani EKV-om, će objasniti zašto je ova grupa ostavila tako veliki uticaj u književnosti.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac

Režija: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar
Vavilon Vavilon

Autor:
Jasmina Vrbavac

Vavilon je elitna mesečna emisija o savremenoj književnosti koju je 2001 godine osmislila Jasmina Vrbavac i uređuje je u okviru Redakcije za kulturu. [ detaljnije ]