Dobro je, dobro je znati: Genomska era

DNK je jedini molekul koji ima sposobnost da se replikuje i predstvlja osnovu života koja prenosi informacije na generacije.

2000-te godine je završen najveći međunarodni projekat iz biomedicine ljudskog genoma koji je otvorio brojna nova naučna istraživanja, postavio neočekivane pretpostavke i fantastiku pretvorio u realnost. U ovoj emisiji serijala Dobro je, dobro je znati istražujemo da li su se za samo 19 godina ispunila očekivanja i da li su u genima pronađeni uzroci različitih bolesti i to ne samo teških, retkih i naslednih već i hroničnih nezaraznih epidija kardivaskularnog i cerebralnog oboljevanja, dijabetesa, invazije malignih ćelija i na osnovu kojih saznanja naučnici veruju da će imati moć da održe kvalitet i produže ljudski vek na objektivni potencijal od 120 do 150 godina.

Obrada dobijenih rezultata i skvenciranje genoma čak i različitih vrsta tumora dalo je potpuno novi uvid u funkcionisanje organizma i oboljevanja tako da je pre 6 godina objavljeno da je genomska era završena i sad smo u vremenu kada očekujemo da će genetski profil svakog od nas biti osnova prevencije i terapije.

Gost u studiju je prof. dr Zvonko Magić, predsednik Nacionalnog komiteta za bioetiku UNESKO za Srbiju koji će objasniti koliki je potencijal saznanja o milionima varijetiteta koji se normalno nalaze u našem genomu i da li se zna na koji način su povezani sa različtim bolestima i stanjima.

Posetićemo Četvrti međunarodni sastanak istraživača raka na kome se diskutovalo o genetskim testiranjima i realnoj potrebi implementacije naučnih saznanja u kliničku praksu. Dani bioetike u Beogradu odvode nas i u Instituit za evropske studije gde zaključujemo priču pitanjem šta je etički opravdano u naučnim istraživanjima od kojih se očekuje ključ dugovečnosti.

Urednik i voditelj je Marijana Vuk Mrđa, reditelj Dragica Gačić.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar