Koridori

Ekipa emisije Koridori obišla je celu trasu od Proseka kod Niša, preko Bancareva do Crvene Reke, poslednju nezavršenu deonicu na Istočnom kraku međunarodnog putnog Koridora 10, koji se proteže od Niša do granice sa Republikom Bugarskom. Deonica je duga 22,5 kilometara i 9. novembra bi trebalo da bude završena i otvorena za saobraćaj.

Istočni krak predstavlja najkraći drumski pravac koji spaja Evropu sa Bliskim Istokom. Završetkom svih radova i puštanjem u saobraćaj deonice od Proseka do Crvene Reke svi oni koji budu prolazili kroz Srbiju idući put Bugarske, Turske i Bliskog Istoka, moći će od granice sa Hrvatskom i Mađarskom do granice sa Bugarskom da putuju auto-putem u punom profilu.

Putovanje će biti brže, konfornije i što je izuzetno značajno bezbednije jer vozači više neće morati da putuju Sićevačkom klisurom koja važi za jednu od kritičnih deonica putne mreže Srbije posebno tokom letnje sezone.

Prioritet Vlade Republike Srbije, kada je reč o razvoju saobraćajne infrastrukture, pored izgradnje putnih Koridora je i dalja modernizacija železnice. Na teritoriji naše zemlje gradi se prva brza pruga u ovom delu Evrope, koja će povezati glavne gradove Srbije i Mađarske, Beograd i Budimpeštu, kojom će vozovi saobraćati brzinom do 200 km/h. Izgradnja te pruge je trenutno najveći železnički infrastrukturni projekat u našoj zemlji. Radovi se izvode na dve deonice brze pruge od Beograda do Stare Pazove i od Stare Pazove do Novog Sada. Kako je najavljeno svi radovi bi trebalo da budu završeni do jeseni 2021. godine kada će se između Beograda i Novog Sada vozom putovati 30 minuta.

Urednik emisije: Goran Maslar

broj komentara 0 pošalji komentar
Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]