Trezor: Plamen A/V baštine

Sa Gordanom Đurđević u poseti prvom Studiju Televizije Beograd

Gordana Đurđević, diplomirana pijanistkinja i muzički urednik, svoj prvi profesionalni angažman imala je u muzičkim školama "Josif Marinković" i "Vojislav Vučković". Sasvim slučajno, ovaj posao zamenila je televizijskim, ali, kako sama kaže, od dece nije pobegla, jer je u Redakciji dečijeg programa dobila i svoj prvi muzički zadatak: Portret Biserke Cvejić. Muzičkim portretima Gordana je nastavila da se bavi najpre u ciklusu emisija Portreti muzike i muzičara, a kasnije i u drugim prikazima kompozitora, izvođača, umetničkih epoha i stilova. Istovremeno, šezdesetih godina je muzički saradnik u Dramskom programu, i u drugim televizijskim programima i žanrovima. O svom televizijskom životu, Gordana Đuređević govori sa ljubavlju, stičući lepotu i značaj ovog posla kojim se bavila od 1962. do 1991. godine.

Još od vremena rimskog - Gordana Đurđević pionir je Televizije Beograd, a na pitanje seća li se kada je to počelo, ona sa osmehom odgovara "Još od vremena rimskog", jer joj se njen radni televizijski staž, a naročito sabiranje svih uredničkih i autorskih emisija, serija, muzičkih konsultacija, pa svih nabrajanje saradnika, urednika, reditelja, muzičare sa kojima je radili, deluje tako da je za to moguće bio potreban period od Rimskog carstva do danas. A Gordanu pamćenje služi tako da se cela istorija Muzičke redakcije može pisati po njenim iskazima. Tako i teče ovaj pomalo setni razgovor za "Trezor", ponekad sa suzama bilo da je zbog smeha ili tuge. Svemu tome doprinosi i samo istorijsko mesto, jer tu još uvek ima toliko detalja iz "rimskih vremena" koji umnožavaju raznovrsna sećanja, jer zgrada našeg prvog televizijskog studija u Srbiji, još uvek, srećom, odoleva zubu vremena i ljudskom nagonu za promenama.
- Učesnici: muzički urednik Gordana Đurđević, sagovornik Bojana Andrić
- Urednik istraživač Marijana Cvetković; snimatelj Dušan Živković, asistent Ivan Vasiljević, snimatelj zvuka Goran Štifanić, mikroman Jelena Vacić, rasvetljivač Siniša Kosić, organizator Gordana Grdanović, montažer Nada Dodig Zildžić, autor Bojana Andrić
- Snimano 11. aprila 2019, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

Urednički radovi  - jedan moguć izbor iz dela Gordane Đurđević: deo snimka iz serije Muzika i muzičari o dečaku Ivi Pogoreliću iz 1969 (scenarista i urednik Gordana Đurđević, reditelj Slobodan Radović); deo iz emisije Romantika u Molu i Duru serije Video tilt iz 1992 (voditelj Oliver Tomić, urednik Gordana Đurđević, reditelj Vladan Zdravković) dva odlomka iz emisije Muzika Jevreja, takođe iz serije Video tilt, 1989 (voditelji Vladan Erić i Oliver Tomić, urednik Gordana Đurđević, reditelj Tanja Fero)
- Pripremili za "Trezor" Marijana Čuturilo, Aleksandar Andrijevski, Bojana Andrić
- Premijerno emitovanje, Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar