Studio znanja: Šta je (ne)prirodno?

Šta je prirodno, a šta veštačko? Ko donosi odluku o tome? Da li je prirodno uvek bolje od veštačkog ili postoje situacije u kojim veštačko odnosi pobedu? Je li ustvari potpuno nebitno je da li je nešto "prirodno" ili "veštačko" već je je jedino važno da li je dobro, da li vrši svoju funkciju i da li stvara novu vrednost?

Dualizam "prirodnog" i "veštačkog" je nepresušna tema i nameće brojna pitanja: ko donosi odluku o tome šta je prirodno, a šta veštačko i kako se pomerala granica između prirodnog i veštačkog; kako se promene koje čovek čini u okviru prirode odražavaju na naše zdravlje i da li su one uvek negativne ili ima i pozitivnih primera; odakle tolika potreba za veštačkim i za menjanjem prirode i ko to određuje - nauka ili potrošačko društvo; šta pojam "veštačko" označava u svetu filozofije i po čemu se on razlikuje od "prirodnog"; kako "veštačko" određuje položaj i ulogu čoveka kada je reč o filozofiji tehnike i umetnosti... Upravo zato, u ovonedeljnoj emisiji "Studio znanja" tragamo za ovim, ali i mnogim drugim pitanjima da bismo na kraju uspeli da odgonetnemo da li je harmonija između prirodnog i veštačkog nedostižni ideal.

Svoja znanja sa nama ovog puta dele predstavnici prirodnih nauka: prof. dr Viktor Nedović sa Poljoprivrednog fakulteta, prof. dr Peđa Janaćković sa Biološkog fakulteta, i doktor medicine, Maja Vukosavljević iz Doma zdravlja "Simo Milošević". Jedna od prvih asocijacija kada kažemo "veštačko" jeste veštačka inteligencija. Zato je sa nama robotičar dr Kosta Jovanović sa Elektrotehničkog fakulteta. Pridružiće nam se i predstavnici društvenih nauka psihijatar i psihoterapeut prof. dr Nevena Čalovska Hercog sa Fakulteta za medije i komunikacije, i Igor Cvejić iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Osim priče o veštačkoj inteligenciji, u "Studiju znanja" videćemo i neke od konkretnih primera robota, ali i probati specijalnu vrstu sira i saznati nešto više o organskoj modi. Muzičku podršku, kroz pesme koje ilustruju našu današnju temu, pružaju nam Ana Milenković i Nenad Paunović.

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Ivana Milenković
Kovoditelj: Vinka Marinović
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar