26. Festival evropskog filma Palić

Više od sto filmova i isto toliko gostiju, kvalitetan "Glavni takmičarski program" i pažljivo osmišljeni drugi programi, dve nove selekcije koje prate svetske trendove, premijere filmova koji su obeležili najprestižnije međunarodne festivale i publika koja je na "Letnju pozornicu" dolazila sat vremena ranije, kako bi zauzela mesto, obeležili su 26. Festival evropskog filma Palić. Emisija donosi pregled najznačajnijih dešavanja i razgovore sa gostima 26. Palića.

O svojim počecima, o izazovima s kojima se sada suočavaju, o novim ali i upravo završenim filmovima, za RTS govore reditelj i scenarista Rajko Grlić i scenograf Miljenko Kreka Kljaković, ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka". Palićki festival ne može da se zamisli bez velike glumice Mire Banjac, koja ne propušta projekcije, a ni konferencije za novinare. Pozorišni muzej Vojvodine priredio je izložbu pod nazivom "Lica Mire Banjac", koja podseća na Mirine uloge u pozorištu, na filmu i televiziji.

Ekipa RTS-a je na Paliću razgovarala sa akademikom Dušanom Kovačevićem, predsednikom Saveta festivala. Na pitanja, da li je sve što je planirano i realizovano i kakvi su planovi za naredni Festival, odgovaraju direktor Radoslav Zelenović, programski direktor Miroslav Mogorović i izvršni producent Ilija Tatić. Festival su, između ostalog, obeležile rediteljke iz Srbije, Makedonije i Slovenije. O domaćem filmu "Ajvar", koji je imao svetsku premijeru u okviru glavnog takmičarskog programa, govore rediteljka i koscenaristkinja Ana Maria Rosi i glumica Vesna Čipčić, o makedonskom ostvarenju "Bog postoji, ime mu je Petrunija" rediteljka Teona Strugar Mitevska, dok o filmu "Neću da budem luzerka", ali i o slovenačkoj kinematografiji uopšte, govori rediteljka Urša Menart. O selekcijama "Novi evropski dokumentarni film" i "Eko doks", o pobednicima Palića i o tome ko su budući filmski kritičari - u emisiji posvećenoj 26. Festivalu evropskog filma Palić, u petak 16. avgusta na RTS 2 u 22.15.

Autor emisije Snežana Stamenković Jojić
Snimatelj Branko Srećković
Tonski snimatelj Zoran Tarabanović
Montaža Anika Tesla
Realizator Marija Sredojević

broj komentara 0 pošalji komentar