Pravo na sutra: Amerikanka i muzičari u Lapljem Selu

Muzička škola "Stevan Mokranjac" osnovana je u Prištini 1949. godine. Već dve decenije njeno sedište nije u gradu.

Škola je nastavila rad najpre u Gračanici, potom u Lapljem Selu i sada ima 160 učenika. U novoj zgradi u Lapljem Selu imaju adekvatan prostor za rad. Pored teorijskog i odseka za klavir i harmoniku nadaju se i odseku za violinu, koji zvanično nemaju. Međutim, od nedavno časove violine deci drži dvadesetsedmogodišnja volonterka iz Čikaga koja je došla na Kosovo i Metohiju pre godinu dana u sklopu američkog mirovnog korpusa.

Interesovanje dece je veliko. Iako su na samom početku, već 30 mališana dolazi na njene časove. Dvadesetsedmogodišnja Džozi živi u domu porodice Karadžić u Lapljem Selu i kaže da je prezadovoljna zbog toga. Naučila je dosta srpskih običaja; šta je Slava i kako se proslavlja pravoslavni Božić. Oduševljena je srpskom kulturom i tradicijom. Obišla je manastire, ali i Niš, Beograd i Novi Sad, ipak je za nju kako kaže najlepše u Lapljem Selu. Ova vredna devojka pomaže i nastavnicima engleskog jezika u Osnovnoj školi "Miladin Mitić" u Lapljem Selu. Srpski jezik još uvek uči i veruje da će ga savladati dobro jer će na Kosovu i Metohiji ostati još godinu dana.

Učenik te škole Filip Mirković svira klavir, on i drugi učenici osvajaju značajne nagrade na Republičkim i međunarodnim takmičenjima. Posebno neguju izvorne pesme kroz horsko pevanje.

U junu će škola proslaviti značajan jubilej 70. godina postojanja. Pripreme za taj značajan događaj su počele ali se ujedno profesori i učenici spremaju i za naredna takmičenja i nastupe.

Autor emisije Svetlana Vukmirović
Snimatelj Aleksandar Stipić
Tonski snimatelj Miroslav Radišić
Vozač Dalibor Milutinović
Montažer Miloš Ačansk

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 07. maj 2019, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

Pohvala

Sve pohvale za gospođu Svetlanu Vukmirović, i ekipu RTS-a. Ova emisija će neposredno uticati na stimulans učenika i nastavnika ove škole.