Mira Adanja Polak- Ekskluzivno

"Šta su poklanjali Titu"

Nedavna izlozba "Stvaranje Jugoslavije" u zgradi SIV-a odvela me je u depoe Muzeja Jugoslavije- u muzej 25 maj gde srećem Radovana Cukića kustosa ove izlozbe koji mi govori o odabiru svega sto je trebalo izdvojiti da se dočara stvaranje zemlje koje više nema.

Muzej Jugoslavije nama poznatiji kao muzej 25 maj je u rekonstrukciji i svi predmeti koji obeležavaju jedan dug period vladanja Josipa Broza Tita je sada smešten u nekoliko sala koje sam obišla sa Momom Cvijovićem dugogodišnjim kustosom arheolog po struci koji je čitavu Dokumentaciju preuzeo 1978. godine kada se u muzeju zaposlio i počeo svoj istraživački rad .

Sve što se odnosilo na Tita do 1953. godine bilo je u posedu civilnog Titovog kabineta a pod konrolom vojske. Od 1953. do danas sve je zavedeno obrađeno i sređeno u muzeju Jugoslavije.

Obilazeći depoe sada izmeštene zbog rekonstrukcije opredelila sam se za razgledanje poklona koje je Tito dobijao. Imala sam vodiča Momu Cvijovića iza koga stoji 30 realizovanih izložbi a izdvajam autorske "Na početku bese slonovaca". Pokretna slika večnosti, Misliti Jugoslaviju.

Zlatni album i još mnogo drugih gde je odvajao iz velikog broja Titovih dokumenata i predmete izlozbe vredne pazže kod nas i u svetu.

Obilazeći sale sa naslaganim poklonima koje je Tito dobijao saznajemo dosta o ličnosti Maršala jer svi koji su mu poklanjali bavili su se i činjenicom da Tita odobrovolje i pogode mu ukus. Koliko su uspevali prosudite sami.

broj komentara 0 pošalji komentar