Grozd

Emisija "Grozd" donosi Vam zanimljive reportaže iz vinograda sela Petke nadomak Lazarevca. Govorimo i o vinskim putevima Srbije, novim vinarima u Barajevu i slaganju kraške pršute i penušavih vina.

Zoran i Mirjana Jovanović, završili su fakultete u Beogradu, živeli i radili u glavnopm gradu. Zoran veterinar i Mirjana prosvetni radnik i dalje su u struci, ali sada žive u Lazarevcu i neguju vinograde u obližnjem selu Petka. Odličan im je Kaberne a još bolji Šardone, Traminac i Merlo. I dalje krče šumovite brežuljke, najavljuju nove čokote sa sortom crni Burgundac. Planiraju razvoj vinskog turizma, korišćenjem lokalnih gastrospecijaliteta i izgradnjom smeštajnih kapaciteta.

Vinski putevi i vinski turizam razvijeni su u velikim evropskim vinarskim zemljama. Velikim koracima idu u tom pravcu i naši turistički radnici, vinari, hotelijeri. Tokom beogradskog sajma vina sumirali su rezultate od prošle godine.

Novi vinogradi na pomolu su i u Baćevcu nadomak Barajeva. Porodica Pešić za sada stvara prepoznatljiva vina od makedonskog grožđa. Najvaljuju i svoj vinograd u kome će dominirati crna i bela Tamjanika, Marselan i Širaz.

Slovenci su poslednjih godina značajno unapredili svoje vinograde, vina, ali su i među vodećim zemljama Evropske Unije po razvijenosti seoskog "kmečkog" turizma. Insistiraju na slaganju mirnih i penušavih vina sa slovenačkim mesnim i mlečnim prerađevinama.

Nemački trgovinski lanac Metro već nekoliko godina ima svoje vino godine. U izboru učestvuje 20 zemalja u kojima posluje. Srbija se u ovaj projekat uljučila pre 5 godina. Stručnjaci pri odabiru probaju nekoliko stotina različitih vina. Vino godine za 2019. dolazi iz Toskane iz porodične vinarije Kastelani. U tom crvenom vinu dominira sorta Sanđoveze.

Urednik emisije Dušan Veličković

broj komentara 0 pošalji komentar