Edu global

Nedavno je održan prvi regionalni sastanak EU platforme za suživot ljudi i velikih zveri i započeta je prekogranična saradnja na zaštiti populacija medveda, risa i vuka u Dinarskoj regiji.

Autohtone ili izvorne rase domaćih životinja su manje produktivne ali veoma značajne za očuvanje biološkog genofonda. Otkrivamo na koji način se sprovodi zaštita autohtonih rasa domaćih životinja u Srbiji.

Ekološka tužba kao sredstvo zaštite prava na zdravu životnu sredinu postoji u našem pravnom sistemu od 1978. godine. Predstavljamo priručnik "Ekološka tužba" sa preporukama za primenu. Deliblatska peščara je jedan od najvećih centara biodiverziteta u Evropi. Prvo pošumljavanje Deliblatske peščare je započeto pre 200 godina.

Naučnici još uvek tragaju za odgovorom na pitanje šta je pravi uzrok nasukavanja kitova, da li oni to rade kada su stari i bolesni, da li kada zalutaju ili im magnetno polje Zemlje poremeti navigaciju. Ono što sigurno znamo je da su to potresne scene i da tada ljubitelji prirode i životinja ulažu nadljudske napore da spasu najveće sisare na svetu.

Urednik serijala: Jelena Radović Jovanović
Voditelj: Đorđe Dragićević

broj komentara 0 pošalji komentar