Koridori

Prilikom prošlonedeljne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, potpisan je važan ugovor između "Infrastrukture železnica Srbije" i RŽD internešenel, kompanije ruskih železnica za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture ukupne vrednosti 230 miliona evra.

Ugovorom je predviđena realizacija tri projekta koji se odnose na radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova - Novi Sad, izgradnji modernog i jedinstvenog dispečerskog centra iz koga će se upravljati železničkim saobraćajem i nastavku rehabilitacije barske pruge, od Valjeva ka Užicu.

U toku su i radovi na opremanju tunela Sarlah, Sopot i Bancarevo na istočnom kraku međunarodnog putnog Koridora 10 kao i tunela Predejane i Manajle na južnom kraku Koridora 10. Svi tuneli biće opremljeni najsavremenijim sistemima koji se instaliraju u skladu sa novom strategijom za vođenje i upravljanje saobraćajem.

U narednom periodu započeće nesvakidašnja operacija montaže centralnog raspona mosta preko Save kod Ostružnice koji se nalazi na Obilaznici oko Beograda koja je sastavni deo putnog Koridora 10. Raspon koji je dug gotovo 600 metara montiraće se sa vode, bez pomoćnih oslonaca u rečnom koritu. Ovo će, kako navode u JP "Putevi Srbije", koje je investitor izgradnje, biti najkomplikovaniji deo montaže čelične konstrukcije mosta.

Govorićemo i o graditeljskom čudu, mostu Moračica koji se nalazi u Crnoj Gori, na Koridoru 11, na budućem auto-putu Bar-Boljare. Most koji premošćava reku Moraču biće dug 960 metara. Najviši stub mosta visok je 160 metara, dok će raspon od dna korita Morače do kolozovne konstrukcije iznositi oko 200 metara.

Urednik emisije: Goran Maslar

broj komentara 0 pošalji komentar
Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]