Od pigmenta do koncepta: Beskrajni plavi krug i u njemu zvezda

Boja ispunjava celokupan čovekov vidljivi svet. Ona predstavlja najvažniji likovni element u slikarstvu. Podseća nas na razna mesta, omiljena godišnja doba, a često označava i naša osećanja. Od svih boja plava je najdublja. To je boja neba i mora i zato pogled u nju tone, gubi se u beskraju....

Kad je svetla, plava boja je put sanjarenja, a kad potamni, tada postaje put sna. Označava istinu, intelekt, otkrovenje, mudrost, lojalnost, vernost, postojanost, čednost, plemenitost, mir... Takođe je i praznina, praiskonska jednostavnost i bezgranični prostor.

Dugo vremena ova etetrično lepa boja bila je nevidljiva ili je ondašnji ljudi nisu videli onako kako je mi danas vidimo. To je verovatno i razlog što su mnogi drevni jezici retko ili veoma kasno imenovali ovu boju. Mnogi jezici nemaju posebnog naziva za plavu boju nego istom rečju imenuju plavo i žuto ili plavo i zeleno, ponekad čak sve tri boje zajedno.

Dakle, od boje koja se u davnoj prošlosti nije primećivala, plava je kroz vekove postala najlepša, aristokratska boja. Postala je suparnica neprikosnovenoj crvenoj.
Nešto više o plavoj boji, najskupljem pigmentu lapis lazuliju, plavim bojama dobijenim u "hemijskoj revoluciji" saznajte nešto više u četvrtoj epizodi serijala Od pigmenta do koncepta pod nazivom Beskrajni plavi krug i u njemu zvezda.... koja se emituje u subotu, 22. decembra u 13.30 na Drugom programu RTS.

Urednik i scenarista: Vladana Rašić Dragojević
Reditelj: Milan Kundaković
Montaža: Jovana Filipović
Snimatelj: Hadži Vladan Mijailović

broj komentara 0 pošalji komentar