Teatrologike: Ivan Medenica

Od kako se pre dvadesak godina pojavio u javnosti i počeo da potpisuje svoje tekstove Ivan Medenica propagira znanje, emancipaciju, kulturu i kritičko mišljenje.

Rođen je u Beogradu. Diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je magistrirao i doktorirao. Danas predaje na istom, ima zvanje redovonog profesora na predmetu "Istorija svetskog pozorišta i drame". Šef je katedre za teoriju i istoriju.

Ivan Medenica je izvrstan pedagog, strog i zahtevan, a omiljen među studentima koji su ga više puta u svojim anketama birali za najboljeg profesora na Fakultetu dramskih umetnosti. Zahvaljujući njihovim glasovima se nekoliko puta našao među tri najbolja profesora u Srbiji.

Paralelno sa pedagoškim i naučno istraživačkim radom aktivno se bavi pozorišnom kritikom. Kritike tokom karijere piše u dnevnom listu Politika, nedeljnicima Vreme i NIN. Ima pet Sterijinih nagrada za najbolju kritiku i dve Sterijine nagrade za teatrologiju. Dobio je i francuski Orden Viteza kulture i umetnosti i Nagradu Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos u afirmisanju kulture i umetnosti u medijima. Bio je selektor i umetnički direktor festivala Sterijino pozorje. Predsednik je Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije, član Borda Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara i član žirija Evropske pozorišne nagrade, koji dodeljuje najprestižnija priznanja u svetu ove umetnosti.

Od oktobra 2015. obavlja funkciju selektora i umetničkog direktora Bitefa gde nastoji da vrati reputaciju sa kojom je ovaj pozorišni festival i nastao: kao avangarda i umetnička provokacija.

Reč je o vanserijskom teoretičaru, vodećem pozorišnom kritičaru u Srbiji, i jednom od uglednih evropskih i svetskih autoriteta u svojoj struci.

Serijal "Teatrologike" je posvećen umetnicima iz regiona koji u ovom trenutku u pozorištu stvaraju inspirisani savremenošću. Oni se u svojim ostvarenjima bave aktuelnim problemima koji opterećuju savremeni svet ili klasična dela tumače iz vizure ovog vremena. To su predstavnici generacije koja drugačije stvara u pozorištu i koja drugačije misli o društvu.

Autor i urednik: Olivera Milošević
Snimatelj: Vladimir Đurić
Montaža: Bogdan Čurguz
Reditelj: Srđan Ćešić
Serijal je realizovan uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje.
Producenti serijala su Hartefakt produkcija, portal Remarker i Radio-televizija Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar