Pravo na sutra: Može i drugačije

Žene i muškarci su na Kosmetu deklarativno ravnopravni. Po slovu zakona. U realnosti, emancacija žena napreduje po principu dva koraka napred, jedan nazad. To je posebno uočljivo u Gori, zavičaju Goranki i Goranaca.

U ovom planinskom kraju kroz koji protiče Beli Drim, gradić Dragaš je urbani centar, kome gravitiraju meštani okolnih goranskih sela. O duboko ukorenjenom patrijarhalnom nasleđu utisak se stiče već na prvi pogled, po tome kako žene sklanjaju poglede i izbegavaju susret sa nepoznatima, do tradicionalne garderobe...

Međutim, polako, malim koracima, rodna ravnopravnost stiže i ovde. Žene se školuju, zapošljavaju i pokreću svoj biznis. Koriste internet, prihvataju podršku onih koji se zalažu za viši stepen ljudskih prava, menjaju stavove i svest.

U sredini gde su muškarci vekovima odlazili u pečalbu, "trbuhom za kruhom", s pravom se može reći da su žene zapravo moćne, da su očuvale porodicu, brinule o deci i starima, sačuvale običaje, tradiciju i jezik.

Petnaestak kilometara od Prizrena, u Sredačkoj župi je selo Donje Ljubinje. Tu žive Torbeši, poznati po živopisnim narodnim nošnjama i obredima koji prate naročito svadbene običaje. Kako se i dalje čvrsto veruju u magijsku moć svega što se tokom svadbene ceremonije čini, nije lako ubediti neku Torbešanku da bude model za demonstraciju onoga što prati pripreme snaške za udaju. Tako je odluka pala na deo naše ekipe.

Neke nove tendencije, novi modeli saradnje, međusobnog uvažavanja provejavaju u Kosovskoj Kamenici, gradiću u Kosovskom Pomoravlju. Srbi su ovde manjinsko stanovništvo, ali ohrabruje činjenica da na nekim važnim mestima odlučivanja imaju svoje predstavnike i da mogu uticati na određivanje prioriteta u rešavanju lokalnih problema.

Nije retkost i nije samo u svrhu fotografisanja zajednička šetnja Srba i Albanaca kroz grad, piće u lokalnom kafeu, a za toplijih dana druženje na fudbalskom stadionu.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montažer: Miloš Ačanski

broj komentara 0 pošalji komentar