Pravo na sutra: U znanju je moć

Polazeći od toga da onaj ko poseduje znanje menja svet i upravlja njime, sačuvan je nakon bombi i ratnih godina Univerzitet u Prištini. Sada već skoro 20 godina sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Univerzitet u Prištini baštini tradiciju dugu gotovo pet decenija. Osnovan je 18. novembra 1969. godine i u njegov sastav ušli su fakulteti čije je sedište već bilo u Prištini, a kasnije su priključeni i drugi fakulteti i više škole sa ovog prostora. Nastava se odvijala na srpskom i albanskom jeziku sve do školske 1991/92. godine. Tada se nastava na albanskom izdvojila iz okvira Univerziteta i počeli su da postoje kao dva paralelna obrazovna sistema.

Tokom bombardovanja je 16.000 studenata, koji su nastavu slušali na srpskom jeziku i 1.500 zaposlenih na Univerzitetu - morali su da napuste Prištinu i nikada im nije omogućen povratak.

Nakon godina nomadskog života u više mesta centralne Srbije, Univerzitet je pronašao privremeno sedište u Kosovskoj Mitrovici i tako je do danas.

U susret jubileju, 50-oj godišnjici ovog Univerziteta, sumiraju se rezultati i planiraju investicije. Razloga za ponos je mnogo.

Nastava se obavlja na deset fakulteta, studira oko 10.000 studenata i zaposleno je više od 1.000 nastavnika, saradnika i administrativnih radnika. Nedostatak adekvatnog prostora za nastavu je najveći problem, koji se etapno rešava. Tokom školske godine u Kosovskoj Mitrovici smešteno je oko 5.000 studenata, pa grad s razlogom ima i drugo ime - „grad mladih".

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović

Snimatelj: Aleksandar Agbaba

Montažer: Goran Aćanski

Reditelj: Bojan Vorkapić

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar