Stranac u Srbiji

Tema "crni talas" Jugoslovenske kinematografije šezdesetih i sedamdesetih godina je privukla američkog studenta Greg de Kjura da dodje pre deset godina u Beograd, da joj se posveti i na Fakultetu dramskih umetnosti odbrani doktorsku disertaciju, i to na srpskom jeziku.

Ovih dana je Amerikanac Greg de Kjur u centru pažnje kulturne i filmske javnosti, jer je selektor desetog jubilarnog Međjunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldocs" , koji se prikazuje od 8. do 15. maja u Beogradu.

U emisiji će on govoriti kako je birao filmove za međunarodni takmičarski program, koje su novine na ovogodišnjem festivalu, u okviru koga će naša publika imati priliku da vidi 89 filmova u međunarodnom i domaćem takmičarskom programu.

Koji su to noviteti vrhunskih filmskih ostvarenja savremene dokumentaristike, kao i koji su gosti festivala saznaćemo, takođe, u emisiji od Gred de Kjura.

Pored ovog festivala, Greg je i selektor drugih festivala, kao što je Festival Alternative Film/Video. Dugogodišnji je saradnik na programima Akademskog filmskog centra Doma kulture "Studentski grad". Prisutan je, kako u našem filmskom životu, kao filmski kritičar, teoretičar, kustos, tako i u Londonu, Amsterdamu, Njujorku, Zagrebu i u drugim gradovima sveta, odakle dobija pozive za saradnju od filmskih i izdavačkih kuća.

O svom radu, o putovanjima, o zadovoljstvu što je upoznao velika imena srpske kinematografije, o zahvalnosti i vezanosti za institucije, koje su mu, po dolasku u Beograd, pružile gostoprimstvo, kao što su Fakultet dramskih umetnosti, Akademski filmski centar u Domu kulture "Studentski grad", Jugoslovenska kinoteka i Biblioteka Jugoslovenske kinoteke, govoriće Greg de Kjur u ovom izdanju emisije "Stranac u Srbiji".

Autor i urednik: Ranka Jakšić
Snimatelj: Dragan Stanojković
Montažer: Milica Živojinović

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. jul 2018, 16:02) - Alexandra [neregistrovani]

Pohvale

Vrlo dobra emisija a posebno ova epizoda! Kao strani drzavljanin zanimljivo mi je da slusam druge zivotne price. Lepo je videti koliko smo razliciti i lepo je sanznati zasto je svako od nas dosao u Srbiju. Bravo za ideju!

(sreda, 10. maj 2017, 19:57) - nada [neregistrovani]

pohvale

Bravo za ovu emisiju.Bravo za urednicu i izbor svetskog coveka ,koji razvija kulturu po celom svetu, a sediste mu je Beograd,njegov drugi dom.