Учесник и сведок -Ратко Дражевић

„Имао сам две велике среће у животу: једна је што нисам волео власт а друга што нисам волео паре“, овим речима је, у интервјуу ТВ Београд, Ратко Дражевић описао свој живот. Ратко Дражевић (1918–1992), учесник НОБ-а, оперативац Удбе, један од оснивача предузећа „Генекс“ и директор Авала филма. И данас важи за једну од најконтроверзнијих личности новије историје, посебно у периоду после Другог светског рата. Пред нашим камерама говорио је о ратним годинама, о свом раду у Удби, шверцу цигарета по налогу Јосипа Броза Тита, чиме је држава долазила до девиза, као предуслов његовог ангажовања у стварању „Генекса“, једне од најјачих југословенских фирми.

 

У свет филма Ратко Дражевић ушао је под притиском власти. Отворио је врата једног света о којем ништа није знао, а у којем је, за деценију свог ангажовања, оставио неизбрисив траг. Говорили су да је створио београдски Холивуд у Кошутњаку. О „црном таласу" није знао ништа, а главни је „кривац" што су "Скупљачи перја" „покорили" Кан 1967, а већ наредне номиновани за Оскара. Живот Ратка Дражевића је фасцинантан понајвише са становишта времена у којем је живео и у којем је био све осим оног што је то време захтевало од „обичних" људи. Иако је имао и моћ и углед, није избегао судбину да и у његовом професионалном животу политика има последњу реч. Са места директора Авала филма смењен је под оптужбом о наводним финансијским малверзацијама.

Говорећи о томе пред нашим камерама, Ратко Дражевић, чији је живот био узбудљивији од многих филмова, власник биографије превелике и за три живота је казао: „Да сам хтео да крадем, то сам могао док сам био у ‘Генексу'. Тада сам носио милион долара у џепу. Цариник ме пита на царини шта имам у џепу, ја кажем - имам милион долара, а он ми одговори - ‘ајд немој да се зезаш."

Уредница: Лика Лукић

Редитељ: Ненад Момчиловић

број коментара 0 Пошаљи коментар