Милован Ђилас- Мртве кости мегдан не дијеле,10.еп.

Ова епизода серијала бави се покушајима рехабилитације М. Ђиласа, пријатељством Матије Бечковића и Милована Ђиласа и последњим годинама Ђиласовог живота, укључујући и недоумице око сахране.

Милован Ђилас се пред крај живота запитао, не шта ће бити са социјализмом, који је историјски превазиђен, за разлику од духа и идеје социјализма, већ шта ће бити са два милиона чланова Савеза комунста Југославије.

Саговорници у десетој епизоди говоре и о односу опозиције и власти према Ђиласу током деведесетих, односно разлозима зашто Ђилас није укључен у демократске процесе у Србији односно Југославији.
Матија Бећковић цитира и парафразира делове разговора које су њих двојица водили готово тридесет година, као и народну поезију коју је први пут чуо од Ђиласа.

Учесници: Рајко Даниловић, адвокат, политички социолог, Београд, Никола Баровић, адвокат, Александар Илић, преводилац и дипломата, Твртко Јаковина, историчар, Загреб, Ратко Божовић, Вида Огњеновић, књижевница, Београд, Вељко Станић, историчар, Београд, Париз, Срђан Цветковић, историчар, Београд, Никола Баровић, адвокат, Рајко Даниловић, адвокат, политички социолог, Београд.

број коментара 0 Пошаљи коментар