Дмитриј Шостакович: Симфонија број 13, b-moll, опус 113

Симфонија број 13 компонована је 1962. године. Збир је пет песама које је написао руски песник Јевгениј Јевтушенко, некада enfants terrible руског песништва.

Ансамбл чине соло баритон, мушки хор и оркестар. Ова симфонија, коју можемо посматрати и као ораторијум, почиње са делом Бабин јар, што је иначе и поднаслов симфоније. Поема говори о масакру који је извела Хитлерова армија након поробљавања Кијева, у јесен 1941. године. Хиљаде грађана јеврејске провенијенције окупили су нацисти и стрељали недалеко од јарка Бабин јар.

Нигде у Шостаковичевом раду утицај Мусоргског није толико видљив као у овом делу.
Премијера је жељно ишчекивана и одиграла се 18. децембра 1962. године. Дириговао је Кирил Кондрашин, који је касније током турнеје по Холандији пребегао на Запад.

Сведок дешавања, Тамара Грум Жимајлов се сећа: Композитор је устао да се поклони. Био је живчан - посматрао је овације и радовање оркестра са изразом очајања на бледом лицу. Изгледао је као на путу за вешала. Са друге стране, на сцену је енергично, у два корака, готово скока, ступио високи песник. Стајали су један поред другог, Шостакович и Јевтушенко. Инкарнације скромности и самопоуздања збијени међу пултевима и корпама са цвећем.

Критика Стаљинове владавине била је очигледна и публици и званичницима, те је Јевтушенко био приморан да измени неколико редака у својој поеми, док је музика остала недирнута.

Дозвољено је било само неколико извођења симфоније пре него што је одлучено да буде забрањена. Забрана је трајала веома дуго.

Реприза, 01. децембар у  06:46 и 14:53

број коментара 0 Пошаљи коментар