Студио 6: Viguela

Ансамбл који своју традицију преноси са много жара и тачности, наступа већ 30 година одржавајући музику свог краја живом. Чланови састава Vigüela долазе из Ла Манче, јужног дела Иберијског платоа, из срца Шпаније, пејзажа из кога потиче највећи херој књижевног света – Сервантесов витез Дон Кихот.

Наступали су по целој Шпанији, али и у Енглеској на позив Би-Би-Сија, на бројним музичким фестивалима у Португалији, Норвешкој, Шведској, Мађарској, Немачкој и уопште у Европи. Хуан Антонио Торес и његова сестра Кармен основали су групу која је искрено посвећена традиционалној музици и извођаштву, признајући да су на њихов избор утицале породица и љубав према музици, која се у оквиру више генерација брижљиво неговала. Захваљујући старијим људима из свог краја, успели су да сачувају оралну традицију и интерпретирају је на аутентичан начин, спасавајући је од заборава.

Они изводе хоте, сегедиље и фанданго, три базична музичка стила плесова Иберијског полуострва, који су комуникативни и узбудљиви, а научити основе ових игара и музике значи вежбати слушање и комуникацију, као кључне аспекте уметничке форме која у себи садржи нијансе и непредвидивости људских емоција.

У новој сезони серијала Студио 6, ансамбл Vigüela представља музику своје земље и својих предака.

Ауторско уреднички тим: Невена Поповић, Ивана Неимаревић, Ксенија Стевановић
Режија: Иван Милановић
Дизајн звука: Зоран Марић

Реприза, 02. октобар у  04:20 и 12:15

број коментара 0 Пошаљи коментар