Слатки Београд: Први кадаиф у Београду и шнит са лавандом

Прича о арапској посластици кадаиф, која је некад могла да се нађе на сијасет места у престоници, а сада само на неколико. Овај колач још може да се нађе у најстаријој посластичарници Пеливан.

Кадаиф је током векова био храна која је брзо враћала снагу, а у десетом веку у Багдаду су чак ишле патроле које су код посластичара проверавале да ли се кадаиф прави на прописан начин.

Наспрам овог традиционалног колача, представља се и један модерни колач који такође може само да се нађе на једном месту. Реч је о француском шниту са лавандом названом Опера.

Аутор серијала Александар Гаталица разговара са Сухаибом Ал-Шукеиром, који прави кадаиф и са Лидијом Зоре, младом посластичарком која код нас једина прави колач Опера. Шта чини традиција у случају посластичара Ал-Шукеира, пете генерације посластичара који чувају породично име Пеливан или Пеливановић, а шта доносе нови укуси које представља млада послатичарка?

Реприза, 15. септембар у  00:05 и 08:05

број коментара 0 Пошаљи коментар