Традиционална јапанска култура: Церемонија испијања чаја, 5-16

Зелени чај су у Јапан донели монаси који су учили у Кини. Веома дуго су га пили само они, али крајем дванаестог века у њему почињу да уживају и ратници – самураји.

Ускоро су чај почели да гаје и у Јапану и он је постао омиљено пиће обичних људи. Крајем шеснаестог века познати мислилац Сен-но Рикју је испијању чаја додао духовни елемент, па се оно с временом развијало и прерасло у оно што данас зовемо церемонијом испијања чаја, која је обојена јапанском традицијом духовног испуњења и задовољства. И дан-данас она представља диван начин да се постигне осећање мира и душевног спокојства.

Овај програм је обезбеђен уз помоћ Јапанске фондације.

реприза, 11. март у 02:20 и 10:20

 

број коментара 0 Пошаљи коментар