Сведоци векова: Никола Алексић у Сентмартону

Сликар Никола Алексић у Сенмартону и Малом Бечкереку.

Николу Алексића већ смо добро упознали током ранијих епизода Сведока векова. Историја уметности банатског сликарства не би била потпуна без тог Арађанина.

Када је реч о уметности Сенмартона - треба додати да она није позната само по предивним, скоро нестварним пастелним тоналитетима Алексићеве кичице на иконографији Вазнесенске цркве, већ и по томе што је из тог села потекла и мајка Доситеја Обрадовића. Због тога се и сам Доситеј често враћао том месту у близини његовог родног Чакова.

Сеоска црква Малог Бечкерека је такође угостила сликара Алексића. Наиме, он и његов незаобилазни дрворезбар, нама већ увелико познати Михаило Јанић, обавили су све потребно да би и ова светиња заблистала у пуном сјају: мазалачки посао, односно цимер-мoлерај, минуциозна обрада дрвета, и за крај - позлата. Особеност сликарства у Малом Бечкереку јесте и то што су поред класичних престоних, празничних и патронских тематика уведени и мотиви светих српских владара, и то по угледу на неприкосновену Стематографију једног од горостаса српског барока, Христифора Жефаровића.

реприза, 15. јануар у 01:05 и 09:05 

број коментара 0 пошаљи коментар