Професионалци: Генерал Златко Рендулић - пилот, конструктор авиона

Генерал - пуковник, проф. др Златко Рендулић је легенда југословенског ваздухопловства. У каријери је летео на 47 типова авиона.

Рођен је 1920 године. Са 14 година био је моделар. После велике матуре завршио је једриличарски курс у Вршцу а, 1940 године пилотску школу Краљевског ваздухопловства.

Био је припадник и партизанске авијације, а 1944. године примљен је у РАФ - Британско краљевско ваздухопловство у бази у Либији, а затим је отишао у Совјетски савез где је завршио обуку на авиону ИЛ-2.

Од 1946. године био је пробни пилот. Дипломирао је на Машинском факултету у Београду 1948. године. Постдипломске студије завршио је у САД и докторирао на Београдском универзитету 1964. године.

Био је предавач на високим војним школама у земљи и иностранству. Радио је и као аеродинамичар на пројекту млазног авиона Галеб.

У армији је био на високим дужностима начелника Ваздухопловно - техничког центра у Жаркову и помоћника начелника Генералштаба ЈНА за научно - истраживачки рад. Редовни је члан Међународне астронаутичке академије у Паризу. Написао је много стручних радова из области аеродинамике и механике лета. Аутор је и више књига из историје авијације.

И у 100 години живота активно се бави научним радом.

Четвртак 24. Октобар Први програм 12 45

Аутор емисије Драган Станојевић

број коментара 0 Пошаљи коментар