Borderland soundtrack: Бука у моди

У овој епизоди акценат је на музичком соундтреку борбе против репресивног режима на уличним протестима током деведесетих година прошлог века у Србији.

Неке од песама из осамдесетих година попут "Шејна," "Буке у моди" и других у контексту деведесетих добијају потпуно ново значење. Њима су придружене и неке од оних које су настајале из беса и резигнације млађих генерација у деведесетима "Систем", "Има нас" и др.

Примери ангажованости рокера у борби за промене биле су и турнеје "Није људски ћутати" и "Изађи на црту". Са дистанце од две деценије протагонисти покушавају да одговоре зашто симболичке вредности које је успела да генерише култура отпора кроз музику нису одржане у постоктобарским променама. Говоре: Оливер Нектаријевић и Ненад Пејовић (Канда, Коџа и Небоша), Владимир Козбашић Пећинко и Владимир Радусиновић Радуле (Атхеист Рап), Бранко Голубовић и Ален Јовановић (Гоблини), Мики Ристић (Даркwоод Дуб), Драган Амброзић, Владимир Арсенијевић, Ана Мартиноли, Ана Хофман и други.

Серијал документарних ТВ емисија "Borderland soundtrack" ауторке Бранкице Драшковић бави се улогом и значајем музике у култури отпора и развојем културне сарадње на постјугословенском простору из угла неколико генерација музичара које воде исте вредности у том ангажману.

Пратећи хронолошки ток догађаја од осамдесетих година, распада СФРЈ, преко успостављања нових политичких, етничких и културних разграничења у њеном географском оквиру до актуелних прилика у 10 полусатних тематских емисија се кроз комбинацију личних сећања, искустава и ставова протагониста, архивског и наменски сниманог материјала представљају различити примери непристајања појединаца на униформност мишљења какво намећу колективни снови.

Драматуршки ток емисија подцртава саундтрек од преко стотину песама чије поруке посредно граде причу о времену и простору у којем су настајале и својим вредностима и данас, када рокенрол заједништво већ одавно не постоји, чувају дух "седме републике" као једне од блиставих метафора љубави према животу у атмосфери бесмисла и мржње које нас годинама окружују на постјугословенском простору.

Серијал је инспирисан књигом "Седма република" Анте Перковића о популарној култури у југословенском распаду и посвећен свима онима који нису одустали од освајања простора слободе.

број коментара 0 Пошаљи коментар