Културни дневник

Изложба "Музеј жене - Прве школоване жене Србије" представља четрнаест жена, међу којима су Катарина Ивановић, Мина Караџић, Милица Стојадиновић Српкиња, којима није било лако да се изборе за свој простор у патријархалном друштву. Уз документарну грађу о првим школованим женама у Србији, изложени су и радови савремених уметника који су, овом приликом, средиште пажње усмерили на друштвене односе и феминизам.

О 8. марту или Дану жена, о равноправности и идејама феминистичког покрета, у рубрици "Реч критике'' говори теоретичарка културе доц. др Драгана Стојановић са Факултета за медије и комуникације.

На сцени Студио ЈДП у суботу 9. марта, премијерно ће бити изведена представа ''Натан мудри'' Готхолда Ефраима Лесинга у режији Јоване Томић. Тим поводом, гост Културног дневника је глумац Срђан Тимаров.

Пред наступ у Коларчевој задужбини, за Културни дневник говори музичар истанчаног сензибилитета, мајстор на усној хармоници Антонио Серано, званично проглашен за најбољег солисту на овом инструменту.

Недавно је објављен превод књиге ''Интелектуални шарлатани'' Алана Сокала и Жака Брикмона, која провоцира бројна питања.

У рубрици ''Ми у свету'' извештавамо са Фестивала кратког филма Тампере у Финској, на чијем програму је остварење Ивана Буквића ''Жицка''. У Културном дневнику и о осталим дешавањима из света културе и уметности.

Уредник: Снежана Стаменковић Јојић
Монтажер: Никола Манић
Реализатор: Маја Мандић

број коментара 0 Пошаљи коментар