Квадратура круга: Ислам Грчки

Ислам Грчки, до 18.века носио је назив "Сед Ислам", био је последњи бедем ислама и најзападнија тачка Османског царства али и место одакле је у своје ратне походе против Османлија, одлазио Стојан Јанковић, један од вођа ускока у Далмацији.

У Исламу Грчком и данас стоји кула Стојана Јанковића коју је, као и племићку титулу, добио од Млечана, за своје заслуге у борби против Турака.

У тој кули чува се део историје овог места али и сећање на писца Симу Матавуља који је био учитељ у Исламу Грчком, као и на писца Владана Десницу, који је у њој стварао и чијој породици је у наслеђе кула припала.

Ислам Грчки је пре рата био највеће село у општини Бенковац и у њему је живело око 1500 Срба. После рата у њега се вратило мање од сто људи.

Пре акције "Олуја", у Исламу Грчком сви су живели од пољопривреде, од производње и продаје воћа и поврћа које је оданде стизало до свих већих пијаца у Хрватској.

Ислам Грчки има најплоднију земљу у Далмацијиn и пре рата хектар земље је достизао невероватне цифре од 50.000 до 100 хиљада марака.

Како и од чега живе они који су се вратили у Ислам Грчки и какву будућност има ово село, сазнаћете у новом издању емисије "Квадратура круга" у суботу 08. јуна од 18.30 на РТС.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар