Културни дневник - специјал књижевност

Гост специјалног издања Културног дневника посвећеног књижевности у протеклој години је Владимир Пиштало, писац и професор на Универзитету у Масачусетсу.

Књижевна Нова година почиње доделом најзначајнијег књижевног признања код нас НИН-ове награде. У најужем избору је шест романа, а у понедељак, 14. јануара, тачно у подне, биће саопштено име добитника овог престижног признања.

Поред романа, наши књижевници писали су и поезију, приче, есеје, путописе. Књижевну сезону обележиле су и нове књиге признатих аутора и академика, који су углед и славу потврдили НИН-овом, али и низом других награда.

Наши издавачи ишли су у корак са светом. Преведена су нова издања писаца чија дела радо читамо, а неки од њих били су и гости Београда.

У години за нама у свету је највише пажње изазвала одлука да се не додели Нобелова награде за књижевност. Ипак, нека друга вредна признања су додељена, а нове књиге познатих писаца читале су се широм света.

Како изгледа година за нама виђена очима књижевних критичара? О томе шта нам је донео 63. Сајам књига у Београду, да ли је квантитет књижевних дела пратио и квалитет, које су књиге обележиле протеклу годину, говори писац и професор Михајло Пантић.

Сваке вечери, од понедељка до петка после Дневника у 23, емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија. Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредница: Марија Миљевић Рајшић
Монтажа: Аника Тесла
Реализатор: Маја Мандић

број коментара 0 Пошаљи коментар