Милован Ђилас: Преговори са Немцима

Четврта епизода серијала Милован Ђилас Редакције документарног програма РТС-а говори о контроверзним преговорима партизана и Немаца који су вођени у марту 1943. у Сарајеву и Загребу на највишем нивоу.

Шеф преговарачког тима био је Милован Ђилас. Владимир Велебит, Милован Ђилас и Коча Поповић одлазе у Загреб на преговоре са Немцима. Шетају се по Загребу у партизанским униформама праћени немачким обезбеђењем. Заједно са другим партизанским заробљеницима из усташког затвора ослобођена је и Херта Хас, Титова бивша жена.

Међутим, преговори о размени заробљеника, постају преговори о томе шта би било када би се савезници искрцали на Јадрану. Ђилас у једном тренутку каже да би ако би се савезници искрцали на Јадрану и дејствовали заједно са четницима против партизана они били, самим тим и непријатељи партизана...

Учесници: Владимир Велебит, политичар СФРЈ (архивски снимак), Даниел Ивин, историчар, Загреб, Томаж Ивешић, историчар, Љубљана, Никола Баровић, Иво Голдштајн, Твртко Јаковина, историчар, Загреб.

Аутор: Ненад Милошевић

Монтажа и музика: Бојан Перишић

број коментара 0 Пошаљи коментар