Србија на вези

Светковина писане речи, којој се, ево већ 64 године радујемо сваког октобра, је завршена. Представљено је обиље издања из продукције више од 500 издавача од чега 60 из иностранства, а почасни гост ове године био је Египат.

Сајам је са протоком времена мењао свој концепт оставши највећа и најзначајнија манифестација посвећена књижевности у овом делу Европе. Ипак, неки издавачи сматрају да је подлегао естрадизацији и потрошачком менталитету, те да је у фокусу продаја, а не књига и писац, сматрају поједини издавачи.

Осим што је била домаћин у Београду, Србија је учествовала на сајмовима у Пекингу, Москви, Франкфурту…

 


О наступу Србије на овом престижном сајму, одржаном тек неколико дана пре београдског, за емисију говори публициста, др Владимир Умељић, који већ неколико деценија живи управо у Франкфурту.

Сајам је био повод да у Београд дођу португалски и канадски генерали Карлош Бранко и Луис Макензи, и представе преводе својих књига у којима сведоче да у Сребреници није било геноцида.

Гости у студију: Проф. др Ирина Антанасијевић, руски и српски филолог, књижевни критичар и преводилац, Весна Капор, награђивани писац и учесник московског Сајма и Младен Весковић, саветник у Министарству културе за међународну сарадњу и савремено стваралаштво Срба у иностранству.

Уредници: Милена Вујовић и Татјана Адамовић

Реализација: Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 Пошаљи коментар