Србија на вези

Јавности је представљен Извештај о политичким правима српског народа у региону Напредног клуба за 2018./2019.годину. Има ли помака, и у ком правцу у односу на прошлу, претпрошлу...на 2009. годину од када Напредни клуб редовно прати положај Срба у земљама окружења? Наш гост биће председник Клуба, историчар Чедомир Антић.

Због чега српски повратници у Јасеницу (Федерација Босне и Херцеговине) још увек чекају на асфалтирање пута, док њихове комшије у Муслиманској Јасеници, од којих су удаљени свега четири километра,  имају бољу инфраструктуру? И једни и други истичу добре комшијске односе, али недостатак основних услова за живот, поново може довести до тога да Срби напусте своја огњишта. Хоће ли надлежни то ипак спречити, истраживале су колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Мештани села Биљане Доње у Равним Котарима (Хрватска) недавно су били изложени инциденту на националној основи. Колегиница Васка Радуловић (ТВ продукција Заједничког већа општина Вуковар) посетила је ово место и забележила како изгледа живот након поменутог догађаја.

У Бадовинцима, у Мачви, подигнут је Гвоздени крст, у знак сећања на чувени Гвоздени пук, који је пре 105 година, у крвавој борби на Дрини спречио контраофанзиву аустроуграске војске после Церске битке. Након те битке, по налогу краља Александра Карађорђевића, Станислав Бинички компоновао је "Марш на Дрину". Сведочења потомака славних јунака, пренеле су и колеге Српске телевизије Црне Горе.

У емисији представљамо 17. фестивал крајишке песме "Крајишки бисери".

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар