Медијска мрежа српске дијаспоре: Амерички сан

Никола Лончар

Данас је један од најактивних припадника дијаспоре у контактима са матицом.

Оснивач је и председник Теслине научне фондације у Америци. Живи и ради у граду Филаделфија у Пенсилванији. Специјализован је за истраге о недозвољеним методима уласка у одређене бизнис институције или приватне објекте (форенсиц лоцксмитхинг). Члан је Националне асоцијације специјалиста за истраживање и Интернационалне асоцијације истраживача за крађу кола. Његово опредељење за овај посао настало је после више година проведених у различитим пољима обезбеђења, да би 1986. године отворио своју фирму за обезбеђење у Филаделфији. Радећи у деловима града са високом стопом криминала, схватио је да системи обезбеђења нису довољно развијени да би се борили са искусним криминалцима и дизајнирао средство за закључавање са 4 до 24 тачака и сензора које могу да детектују упад лопова. За свој проналазак добио је награду Технолошког центра Бенџамин Френклин, награду државе Пенсилваније и златну медаљу Никола Тесла, која се додељује једном годишње за најбољи проналазак.


Никола Лончар је пре десет година  основао Теслину научну фондацију  у српској цркви у Филаделфији као непрофитну образовну организацију.

Посвећена  Николи Тесли, једна је од најактивнијих организација српске дијаспоре у САД и у свету. Данас се интензивира рад Теслине научне фондације на увођењу Николе Тесле у школски програм САД, што је најважнији задатак као залога будућности. У томе се већ показују добри резилтати.


Филаделфија је иначе први град на свету који је прихватио рођендан Николе Тесле као празник.


Увек се у поноћ са 9. на 10. јул приређује прослава, а на простору где се организује, налази се оригинални устав САД и звоно које је објавило независност САД. То је једино место у Америци, иначе власништво федералне владе САД, на коме су за  Теслин рођендан  постављене заједно српска и америчка застава.


У отвореном разговору са Драганом Ракоњецем, аутором емисије Амерички сан, Никола Лончар ће испричати своју животну и професионалну причу
од доласка у Америку.


Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић

број коментара 0 Пошаљи коментар