Србија на вези

И овог понедељка упознаћемо се са најзначајнијим дешавањима у нама суседним земљама, пре свега са оним збивањима који се тичу положаја, проблема и интереса српске заједнице у њима.

Међу најважнијим догађајима прошле недеље у региону свакако је обележавање 74. годишњице пробоја логораша из хрватског усташког логора Јасеновац из времена Другог светског рата.

Како је церемонија протекла код спомен-обележја у Јасеновцу, у Хрватској, а како са друге стране Саве, у Доњој Градини, у Републици Српској, видећемо из извештаја који су нам послале колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Владан Вукосављевић
Владан Вукосављевић

На прошлонедељној конференцији за медије у Министарству за културу и информисање најављено је снимање дуго најављиваног филма о српском страдању у логору Јасеновац. О пројекту за нашу емисију говоре министар Владан Вукосављевић и редитељ Емир Кустурица.

Емир Кустурица
Емир Кустурица

У емисији ћемо чути и шта је о најављеном филму о Јасеновцу и својој сарадњи са редитељем Емиром Кустурицом, за емисију рекао израелски историчар Гидеон Грајф, иначе аутор романа по коме је снимљен познати холивудски филм, добитник оскара - „Шаулов син".

Гидеон Грајф, архивска фотографија
Гидеон Грајф, архивска фотографија

У емисији ће гостовати историчар др Милан Гулић, коаутор монографије "Кордун од војне границе до Републике Српске Крајине 1881-1995".

Из садржаја емисије издвојићемо и прилог Диане Кондић Ђурић са изложбе у Будимпешти, о великом српском песнику Душку Радовићу, 35 година од његове смрти, као и прилог Николе Лакића о прошлонедељном изгласавању Дана Светог Саве за државни празник у суседној Румунији.

Милена Вујовић и Мирослав Карлица
Милена Вујовић и Мирослав Карлица

Уредници емисије су Милена Вујовић и Мирослав Карлица.

Редитељ Маја Мандић

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар