Траг: Љубичевске коњичке игре - игре слободе, други део

Траг: Љубичевске коњичке игре - игре слободе, други део

Манифестација сваке године окупља хиљаде поклоника и темељи се на српској витешкој традицији и чињеници да је баш овде прву ергелу у Србији основао кнез Милош, о којој, после његове смрти брине кнез Михаило, а 1866. године ергела добија име Љубичево у част кнегиње Љубице.

Љубичевски дефиле на улицама Пожаревца
Љубичевски дефиле на улицама Пожаревца

Манифестација се добрим делом темељи на ентузијазму такмичара, савремених српских копљаника који деценијама селектују најбоља грла коња за вишебој, што је једна од захтевнијих дисциплина. Посвећени су тренинзима целе године како би постигли врхунске резултате и на најбољи начин током игара презентовали способности српских витезова. Добар резултат саме манифестације је и то што та витешка дисиплина за резултат има и њихов међусобни витешки однос.

Са снимања
Са снимања

Други део документарног филма "Љубичевске коњичке игре - игре слободе" говори о чувеним свечаним дефилеима Љубичевских коњичких игара, који се одржавају у главној пожаревачкој улици, Табачкој чаршији. Посвећен је и најмлађим јахачима на свету, малим волтижерима, али и бившим и актуелним Витезовима Љубичевских коњичких игара, који говоре о томе шта им је најлепше, да ли је теже освојити или одбранити титулу витеза, о осећају када се огрну победничким плаштом.

Телевизијска екипа на снимању
Телевизијска екипа на снимању

Аутор: Новица Савић
Директор фотографије: Зоран Гавриловић

број коментара 0 Пошаљи коментар