Документарни филм

Енкел

Дугометражни документарни филм „Енкел" Александра Рељића, прича je о заједничкој борби преживеле логорашице и унука команданта Аушвица против расизма, антисемитизма и ксенофобије.

Филм „Енкел", у продукцији Радио-телевизије Војводине, говори о бившој логорашици Еви Мозес Кор, која је преживела нацистичке смртоносне експерименте доктора Јозефа Менгелеа, а 2014. године симболично је усвојила унука команданта Аушвица Рајнера Хеса (Rainer Hoess). Њих двоје су у Аушвицу потписали завет о заједничком наступу у борби против расизма, антисемитизма и ксенофобије у данашњем свету.

Рајнер Хес је унук Рудолфа Франца Фердинанда Хеса, који је 16. априла 1947. обешен у Аушвицу за убиство два и по милиона Јевреја. Рудолф Хес је у Аушвицу организовао индустријско убијање Јевреја у гасним коморама и крематоријумима, у оквиру нацистичког пројекта „коначно решење", а у пролеће 1944, за 56 дана убија 425.000 људи, жена и деце са подручја тадашње Мађарске. У време Другог светског рата, Бачка је била део мађарске окупационе зоне у којој је више од десет хиљада Јевреја одведено је у Аушвиц, у сигурну смрт.

Као командант Аушвица, Рудолф је са породицом живео у вили, поред логора, тако да су се Рајнеров отац Ханс Јурген и његове три сестре и брат, играли у дворишту куће, на само 100 метара од крематоријума, у којем су спаљивани људи. Рајнеров деда се, након свакодневног убијања више од 10.000 људи враћао кући с посла и водио уобичајен породични живот.

Према наводима новосадског новинара и документаристе Александра Рељића, идеја за филм „Енкел" родила се почетком 2015. године, у време 70-годишњице ослобођења Аушвица, када је завршавао документарни ТВ филм „Auschwitz - југословенско сећање".

број коментара 0 Пошаљи коментар