Трезор

Пионир Телевизије Србије, сценограф Жак Кукић

Живорад Жак Кукић (Београд 12. јун 1933 - Београд 28. октобар 2019), сценограф и професор на Академији примењених уметности. Рођен је 1933. у Београду, магистрирао на Академији примењених уметности. На Телевизији Београд радио је као сценограф од 1957. до 1965, када прелази на Академију, а на Телевизији остаје чест хонорарни сарадник. Реализовао је сценографију за емисије свих жанрова, од информативних, дечијих, музичких, школских емисија до драма и драмских серија. Добитник је бројних награда, као и награде УЛУПУДС-а за животно дело.

Шта је било битно на почетку телевизије - Данашња емисија почиње управо тамо где је све почело и за Телевизију Београд и за Жака Кукића, бар када је у питању његов богат сценографски рад, у зграде Телевизије Београд на Сајму одакле су далеке 1958. потекле прве живе телевизијске слике у Србији. Жаково сећање почиње од периода припрема, пре почетка емитовања програма. Пионири наше телевизије окупили су ту са разних страна и разних професија, неко са више неко са мање искуства али једнако спремни да се се потпуно предају овом новом достигнућу, како за гледаоце тако и за њих саме. Жак открива колико је било захтевно али и занимљиво смишљати потпуно нова сценографска решење за нови медији, поготово када се зна да је првих година програм телевизије ишао уживо и да су се, у тада једином студију, припремале две а понекад и три емисије истовремено. Радило се са пуно воље и ентузијазма, нова захтеви новог медија учили су се брзо, јер за другачије није ни било времена. Жак је користио своје сликарско искуство и знао тајне о белој боји на телевизији и нови електронски ефекти рађали су се успут. Са колегом Драгољубом Лазаревићем, Жак је осмислио и израдио прве телопе за временску прогнозу који су остали и данас у сећању гледалаца. Помиње имена оних са којима је блиско сарађивао и веома ценио у сценским реализацијама за телевизију као што су Владислав Лалицки и Миленко Шербан који је уједно био и његов пофесор на Академији. Као искусан професионалац који се опробао у свим ТВ жанровима, из садашњег угла активног гледаоца износи критике на рачун телевизијских садржаја који се данас виде на малим екранима.
- Учесници: сценограф Живорад Жак Кукић, саговорник Бојана Андрић
- Уредник истраживач Маријана Цветковић, сниматељ Душан Живковић, сниматељ звука Милан Ђорђевић, микроман Раде Вучковић, расветљивач Миле Илић, организатор Гордана Грдановић, графичка обрада Милена Марковић, монтажер Александар Андријевски, аутор Бојана Андрић
- Снимано 14.09.2017, премијерно емитовано у "Трезору" 18.11.2019 (само ноћу); Редакција за историографију

број коментара 0 Пошаљи коментар