Драмски понедељак: Сироти мали хрчки

Велики српски сценаристи: Сећање на Гордана Михића

Четврти и последњи телевизијски филм из циклуса који смо насловили "Велики српски сценаристи: сећање на Гордана Михића" је наслов "Сироти мали хрчки", снимљен 1973. године. Филм емитијемо 27. јануара 2020. на програму РТС 1 а режирао га је Владимир Момчиловић.

Два ситна службеника државног министарства досађују се у канцеларији и измишљају небулозне приче да би прекратили време. Између њих избија свађа која расте до неслућених размера. Овај ТВ филм припада хумористићком циклусу Необичне приче који је садржавао осам прича: Тркач, Мицко, Сироти мали хрчки, Поштење, Њурци, Драга тетка, Женска природа, Јастук. Сачувани су само "Сироти мали хрчки".

Олга Божичковић, новинар листа "Политика", о драми "Сироти мали хрчки" је написала: "... текст превазилази оквире обичне хумористичке епизоде, која се, пошто је забавила и насмејала, може бржо и олако заборавити. Горак укус који она после смеха оставља знак је да је Михић указао на непремостивост зидова које људска себичност изграђује и преко које је заиста немогућно успоставити било какву комуникативност. У режијском поступку Владимира Момчиловића ваља поштовати зрелост са којом је схватио да сценска огољеност и што повученија и невидљивија редитељева интервенција истиче и наглашава јасноћу и директност глумачког казивања, односно рељефност драматуршке структуре, мисаону слојевитост текста..."

Улоге тумаче: Слободан Перовић, Предраг Лаковић, Владимир Поповић, Бора Тодоровић и Милутин Бутковић.

уредник циклуса: Марко Новаковић
режија: Владимир Момчиловић
сценарио: Гордан Михић
директор фотографије: Светозар Стошић
сценографија и костим: Миодраг Хаџић
монтажа: Марко Ивачковић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 13:51) - anonymous [нерегистровани]

Kritika

Ovo je bilo i kad je Mihić preminuo, dajte nešto što niste puštali. Ubiste više sa istim dramama i predstavama, a toliki arhiv.