Либија без мировног споразума

Након што је у Либији проглашен прекид ватре, у Москву су стигле вође две зараћене стране - Калифа Хафтар, командант Либијске националне армије са седиштем у Бенгазију и Фајез ел Сараџ, председник владе коју подржавају Уједињене нације, са седиштем у Триполију. Изостао је, међутим, коначни споразум о примирју, јер је Хафтар захтевао више времена да размотри понуђено.

Познаваоци либијских прилика сматрају да ће сваки покушај наметања трајног прекида ватре тешко бити спроведен у дело, због разних фракција унутар војске и страних бораца на обема странама. О томе, између осталог, разговарамо са гостом емисије У свету.

Први пут се догодило да Стејт департмент део једне државе, односно њене владајуће структуре, прогласи за терористичку организацију - а да са том државом није у рату. У питању је Револуционарна гарда Ирана. И парламент Ирана је америчку војску, односно Пентагон, прогласио терористичком организацијом.

Иранска власт је тек у суботу признала да су оружане снаге те земље грешком погодиле украјински путнички авион, премда је, наводно, то знала већ у среду. Сутра у Лондону састаће се представници пет нација чији су држављани страдали у обарању авиона. Разматраће правне и друге акције против Ирана.

Много занимљивих технолошких новина стиже нам са традиционалног Сајма потрошачке електронике у Лас Вегасу. Представљено је 20 хиљада нових технолошких производа.

У Прагу је након три године поново отворена Опера, једно од најмонументалнијих здања европске оперске сцене.

Уредник емисије Софија Кнежевећ

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
У свету У свету

Аутор:
РТС

Емисија "У свету" је спољнополитички магазин који једном недељно доноси преглед најважнијих светских збивања. [ детаљније ]