Театрологике: Ксенија Маринковић

За "Театрологике" говори глумица Ксенија Маринковић. Она не верује да уметност може променити свет, али верује да нам уметност помаже да проширимо своје видике. Тако и глуми - једноставно, непретенциозно, као да живи животе својих јунакиња.

Рођена у Вировитици. Глуму је дипломирала 1988. на Академији драмске умјетности у Загребу. Од 1989. је стална чланица ансамбла Загребачког казалишта младих, у којем је играла у педесетак представа. Од почетка 2015. године је првакиња Драме Хрватског народног казалишта у Загребу.

Ксенија Маринковић обележила је регинално глумиште вредно радећи у последње три деценије у позоришту и на филму. Комплексне женске улоге које је за то време тумачила су одмак од трагичних хероина и фаталних жена које су за собом повлачиле популарност и медијску пажњу генерацијама раније. На њеном примеру можемо видети да је могуће бити веома ангажована глумица и без велике медијске буке.

Ксенија Маринковић за собом осим бројних позоришних има и више од четрдесет филмских улога. Једна је од амблема регионалног позоришта и кинематографије.

Власница је бројних нагрда за своја позоришна остварења и Златне арене у Пули за главну женску улогу у филму "С оне стране".

Аутор и сценариста Оливера Милошевић
Извршни продуцент Селена Плескоњић
Сниматељ Владимир Ђурић
Редитељ Срђан Ћешић
Серијал је реализован у Хартефакт продукцији.

број коментара 0 Пошаљи коментар