Зујалица

Другари, као и сваке суботе и сутра се дружимо са вама од 09.27 на Другом програму РТС-а!

Национална асоцијација за старе и уметничке занате и домаћу радиност "Наше руке" отворила је свој штанд на новоотвореној пијаци на Палилули. Циљ ове иницијативе је да сачува традицију и културну баштину. Посетили смо ову организацију и разговарали о старим српским занатима. Уколико имате таленат или сте заинтересовани да почнете да се бавите неким старим занатом, организација "Наше руке" вам може помоћи да израдите предмет или пружите услугу из домаће радиности.

Лутке од материјала и конца, некада су биле присутне у сваком дому где је било девојчица. Некада успешно направљене, понекад и не тако добар експеримент. Данас су лутке од материјала све присутније међу играчкама за девојчице. Направљене су од финих материјала, мекане су и прелепе, толико да се тешко можете одлучити само за једну. Наша саговорница Ивана Стојић нам је причала о свом свету лутака од материјала, о томе како је шивење необичних луткица постало њен хоби и како изгледа процес њиховог настанка.

Својим новим романом "Лутања баштенских патуљака" ауторка Гордана Малетић уводи читаоце у магични свет препун авантура у коме баштенски патуљци оживљавају и решавају задатке који су важнији од чувања баштенског цвећа. Уколико још нисте изабрали књигу са којом ћете почети годину, можда би ова необична авантура била прави избор за вас.

А да посао прављења еко јелке није лак, открили су нам другари из архитектонске школе Кипарх, који су се одлучили да ове године подрже заштиту животне средине и да тим поводом направе јединствену јелку од папира. Како је изгледао процес настанка ове јелке, колико папира је потрошено и какве материјале су користили, погледајте сутра у нашој емисији.

Зашто се кити јелка, а не неко друго дрво? Шта симболизује звезда коју стављамо на врх јелке? Која је разлика између јулијанског и грегоријанског календара? На сва наша радознала питања одговорила нам је Љубица из радионице за децу "Боравак - учионица чиста петица".

Гледајте нас сутра од 09.27 на Другом програму Телевизије Србије. Очекују вас наши мали водитељи: Тијана, Теодора, Ива, Растко, Јакша и Мартин.

Новинар и водитељ: Ана Јаковљевић
Аутор и уредник емисије "Зујалица": Мирјана Поповић

број коментара 0 Пошаљи коментар