Социјализам или капитализам: Филип Давид

Кроз личност Филипа Давида, драматурга, професора Факултета драмских уметности и писца, дугогодишњег уредника Драмског програма на РТС-у прошао је и преломио се знатан део послератне српске и југословенске културе, посебно књижевности и драмског стваралашта на Телевизији Београд.

Давид је у последњих тридесетак година и јавни хроничар и коментатор бурних промена у култури и политици на просторима бивше Југославије и у Србији. Доследан својим јавно изреченим ставовима, често је остајао у мањини, што у нашој култури никада није било лако.

Филип Давид је био у пријатељским односима са многим, по некима, највећим послератним српским писцима, пре свега са Данилом Кишом, Бориславом Пекићем, Мирком Ковачем и другим значајним српским и југословенским писцима. Заједно је са њима преживљавао драму распада Југославије и рађање погубних национализама на Балкану.

Као припадник јеврејског народа као дете је прошао голготу сталног страха и скривања од окупаторске војске током Другог светског рата.

Почетком деведесетих година под политичким притиском напустио је Телевизију Београд са неколико својих колега који се нису слагали са тадашњом уређивачком политиком. Био је иницијатор и оснивач неколико невладиних организација које су браниле слободу уметничког стваралаштва и људских права.

Кроз свој буран живот, изложен често искушењима, покушао је да проведе, колико то телевизијски медиј допушта, и уредника серијала Социјализам или капитализам Редакције документарног програма, Ненада Милошевића. Овом емисијом серијал се завршава.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

Srbija i mir

Ni jedan, ni drugi, nego samo pravda.