Добро је, добро је знати...

Снага и моћ љубави

У овој години од науке се очекује много у свим областима. Ипак, постоји ли нешто заједничко, велике снаге и моћи, што свима треба? Прву емисију серијала Добро је, добро је знати... у Новој години посвећујемо питању да ли је научно доказано да је у основи свега љубав. Ако је љубав потреба, онда је имамо вероватно сви... Како су то научно утврдили? Овде се не говори само о основном нивоу физиолошких потреба неопходних за преживљавање... Појам љубави се дефинише као потреба за довољно љубави која се изражава примањем и давањем љубави. Враћамо ли се прималном крику? Како уз природну потребу да волимо и будемо вољени, иде разумевање, неразумевање, неузвраћена или патолошка веза, наша слика света створена још у детињству.... Како да постанемо свесни својих потреба и како да живимо у складу са собом, срећније и боље, разговарамо у студију са проф. др Миланом Милићем, специјалистом психијатрије и психотерапеутом.

У геномској ери сасвим је очекивано да почињу и истраживања да ли је у распореду нуклеобаза записан и квалитет нашег живота, капацитет потреба и биолошка компатибилност. Прва истраживања доказују постојање компатибилног и некомпатибилног генетског наслеђа. По теорији, једностовно постоје спојиви и неспојиви људи и за све је одговоран геномом.

Компатибилност генетског наслеђа доказује да имамо природну предиспозицију да са неким живимо срећно и да делујемо у циљу развоја потенцијала вољене особе. Геном је одговоран за ускладивост, сагласност, привлачност. Има ли онда и љубави у геному? Први корак ка бољем животу је размишљање и искреност према себи и свету.

Уредник и водитељ је Маријана Вук Мрђа, редитељ Драгица Гачић.

број коментара 0 Пошаљи коментар