Културна баштина Србије: Споменик природе "Слапови Сопотнице"

Споменик природе Слапови Соотнице налази се у југозападној Србији, на територији општине Пријепоље, на падинама планине Јадовник.

На овом невеликом и мало познатом простору нетакнуте природе до сада је истражено и забележено 35 водопада, које од свог изворишта до ушћа у Лим чини Сопотничка река. Међутим, истраживачи кажу да их засигурно има још, али због тешког терена још нису сви откривени.

Захваљујући огромној воденој снази овај споменик природе баштини и споменике материјалне културе, односно надалеко чувене воденице и ваљарице које су у прошлости давале живот овоме крају.

Сопотничка река припада краћим водотоцима и на свом кратком току створила је призоре невероватне лепоте. Некима се можда највише допадају многобројне и живописне каскаде такозваних "Средњих водопада", али дах свакоме застаје пред призором Горњих водопада који се уз заглушујући хук величанствено обрушавају са 1150 метара надморске висине и, само себи знаним путевима кроз беспуће, хрле у загрљај Лиму.

Најдоступнији и, по многима, најатрактивнији је Велики водопад. Посебан изазов представља спуштање низ овај водопад висок преко 35 метара, наравно уз помоћ и надзор чланова Планинарског друштва Камена гора, које је и управљач и старатељ овог природног добра. Планинарско друштво "Камена гора" на темељима које су још 1901. године поставили Јосиф Панчић и Јован Жујовић, својим завидним старањем о Споменику природе "Слапови Сопотнице" већ годинама показује да планинарство није само спорт, већ и друштвени покрет који подразумева посебан однос према природи и посебан стил живота. Зато на подручју овог споменика природе нећете видети ништа од вештачког материјала, нећете видети бачену празну амбалажу, ни папирић. На сваком кораку сама природа као да вам шапуће да Слапови Сопотнице јесу наше заједничко добро, али и наша заједничка одговорност да то добро сачувамо за генерације које долазе после нас.

број коментара 0 Пошаљи коментар