Научни интервју: In memoriam Берт Хелингер

Родоначелник терапијске методе Породичне констелације, познатије као Поредак љубави, немачки психотерапеут Берт Хелингер, преминуо је 19. септембра у 94.години.

Ова методa, која се одвија у групи под вођством једне особе, помаже људима да открију позадину неуспеха, болести, дезоријентације, зависности... захваљујући Хелингеровим школама у многим земљама, од краја 70. тих година примењује се широм света.

Многобројни семинари одржавају се и у земљама региона, а у Србији захваљујући његовом немачком ученику проф. Влади Илићу који је на српски превео најпознатију од 90 Хелингерових књига - "Признати оно што јесте". Представљању књиге у Београду присуствовао је и сам Хелингер, који је затим на Учитељском факултету водио тродневни семинар. Том приликом, екипа Научне редакције РТС-а снимила је разговор са утемељивачем Поретка љубави.

Хелингер је студирао филозофију, теологију и педагогију, а као мисионар шеснаест година провео код племена Зулу у Јужној Африци. Потом је почео да се бави психоанализом и преко различитих облика групне динамике, прималне терапије, трансакционе анализе и хипнотерапије развио методу системске терапије који налази примену у многим подручјима живота.... Хелингер неко време проводи у Америци као ученик Атура Џанова, који је, уз трансакциону анализу Ерика Берна, значајно обликовао његов приступ.

Разговор водила Љубица Урошевић

број коментара 0 Пошаљи коментар