Србија на вези - портрети: Драган Ракоњац

Снимио је више од шест стотина записа о Србима на америчком континенту. Захваљујући њему опстао је српски радио у Лос Анђелесу. Последњих година аутор је емисије "Амерички сан". За Србију на вези говори Драган Ракоњац, добитник "Златне значке" Културно просветне заједнице Србије..

Тих, ненаметљив човек, умирујућег гласа. Борац за очување идентитета, неговање традиције, глас о Србима у Америци. Откако је отишао "преко океана", пре двадесет година, снимао је догађаје у вези са српском заједницом. Каже да данас има више од шест стотина видео записа.

Драган Ракоњац
Драган Ракоњац

Највећи број наших људи Драган је упознао 90-тих година на демонстрацијама у Лос Анђелесу. Ти догађаји су, прича нам, окупили српску заједницу.

Ракоњац се 90-тих и после 2000. трудио да се на локалним телевизијама редовно емитују репортаже које је снимао, како би се чуо глас о Србима другачији од извештаја тамошњих медија. 

Тамара Дрезгић и Драган Ракоњац
Тамара Дрезгић и Драган Ракоњац

Српски радио програм у Лос Анђелесу трајао је 52 године. У време када је требало да га угасе, Драган је преузео бригу о емисији, и водио програм 10 година.

У емисији "Амерички сан" коју ради последњих година, приближава нам судбине људи који су са различитим амбицијама  и жељама отишли у "обећану земљу"...

Драган Ракоњац
Драган Ракоњац

Драганов труд и стално залагање за очување националног идентитета, као и његову борбу за глас о Србима у Америци, наградила је и земља у којој је рођен. Ове године нашао се међу добитницима "Златне значке" коју додељује Културно просветна заједница Србије.

Уредник емисије Тамара Дрезгић

број коментара 0 Пошаљи коментар